WBCHSE English Suggestion 2021

WBCHSE English Suggestion 2021

West Bengal HS English Suggestion 2021 . WBCHSE Higher secondary 2021 English Tips with 99% common on the exam. Best suggestion HS 2021 for final exam. West Bengal Council of Higher Secondary Education 2021 Suggestion .

teacher job cartoon education professor png favpng
WBCHSE English Suggestion 2021

The Eyes Have It : Ruskin Bond

1. According to Ruskin Bond , the best time for visiting the hills is

         A. September         B. October

         C. November          D. December

2. The blind girl said that she would get off at

          A. Najnital              B. Mussoorie

          C. Dehra                 D. Saharanpur

3. The blind girl said that she loved the

          A. tree                      B. animals

          C. hills                     D. forests

4. The narrator had the compartment to himself up to

         A. Saharanpur         B. Dehradun

         C. Rohana                D. Mussoorie

5. The girl in the train compartment thought the narrator to be

           A. gallant                 B. serious

           C. gallant and serious   D. pretentious

ANSWER : 1. October 2 . Saharanpur  3 . hills 4 .Rohona  5. gallant and serious

6. At which station did the blind girl get into the train?

Ans : The blind girl got into the train at Rohana .

7 . Who would receive the blind girl at the destination?

Ans : The blind girl’s aunt would receive her at the destination .

8 . What  according to the narrator of Ruskin Bond’s story ‘The Eyes Have It’ , is the best time to visit the hills ?

Ans . According to the narrator , the best time to Visit the hills is the month of October.

9 . Who broke into the narrator’s reverie?

Ans . The man who entered the compartment at Saharanpur broke into the narrator’s reverie .

10 . How did the narrator in ‘ The Eyes Have It ‘ describe the voice of the blind girl ?

Ans . According to the narrator , the girl’s voice had the Sparkle of a mountain stream .

11 . What were the eyes of the narrator in ‘The Eyes Have It’ sensitive to ?

Ans . The narrator’s eyes were sensitive only to light and darkness .

12 . What remark did the narrator make about people with good eyesight ?

Ans . The narrator remarked that people with good eyesight often fail to see what is right in front of them.

13 . How did the girl describe the narrator ?

Ans . The girl described the narrator as a gallant but serious young man .

14 . Where was the girl in the story ‘The Eyes Have It’ getting off ?

Ans . In the story ‘ The Eyes Have It ‘ the girl was getting off at Saharanpur .

15 . Who did the narrator of ‘ The Eyes Have it ’ think to be formidable creatures ?

Ans . The narrator thinks that aunts are usually formidable creatures .

Strong Roots : APJ Abdul Kalam

1 . One of the forebears of Kalam’s mother was awarded by the British the title of

         A. Bahadur          B. Raibahadur

         C. Padmashree  D.  Bharat Ratna

2 . Kalam’s father would take him to the mosque for

           A. Pre – dawn prayers   B. evening prayers

           C. mid – day prayers      D. afternoon prayers

3 . Abdul Kalam ‘ s ancestral house was built in

           A. mid 19th century      B. late 19th century

           C. early 20th century    D. early 19th century

4 . The coconut grove , where Abdul Kalam ‘ s father used to walk down every morning was about

           A. one and a half miles      B. three miles

          C. four miles         D. four and a half miles

5 . Abdul Kalam ‘ s father would convey complex spiritual concepts in simple , down – to – earth

          A. Arabic                 B. Urdu

           C. Tamil                  D. Telugu

ANSWER : 1. Bahadur 2 . evening prayers 3 . Mid 19 century 4 . four miles 5 . Tamil

6 . In whom did Abdul Kalam ‘ s father have an ideal  helpmate ?

Ans . Abdul Kalam ‘ s father had an ideal helpmate in his mother , Ashiamma .

7 . who was the high priest of Rameswaram temple ?

 Ans . Pakshi lakshmana Sastry was the high priest of  Rameswaram temple .

8 . what according to Dr . APJ Abdul Kalam ‘ s father , does adversity always present ?

Ans . According to Dr APJ Abdul Kalam ‘ s father , adversity always presents opportunities for introspection .

9 . In which town was Dr APJ Abdul Kalam born ? Ans . Dr APJ Abdul Kalam was born in the island town of Rameswaram in the erstwhile Madras state .

10 . Who was the priest of the Shiva temple in ‘Strong Roots’?

Ans . Pakshi Lakshmana Sastry was the priest of the Shiva temple .

11 . Who was bestowed the title of ‘ Bahadur ‘ in ‘Strong Roots’ ?

Ans . One of the forebears of APJ Abdul Kalam’s mother was bestowed the title of ‘ Bahadur ‘ .

12 . What does Kalam ‘ s father say about the relevance of prayer ?

Ans . According to Kalam ‘ s father , prayer makes possible a communion of the spirit between people .

13 . Describe the ancestral house of Kalam .

Ans . Kalam ‘ s ancestral house , made of limestone and brick , was a fairly large pucca house built in the nineteenth century .

14 . What did Abdul Kalam ‘ s father use to avoid ?

Ans . Abdul Kalam ‘ s father used to avoid all inessential comforts and luxuries .

15 . Whom did Kalam consider to be a very close friend of his father ?

Ans . Kalam considered Pakshi Lakshmana Sastry , the high priest of Rameswaram Temple , to be a very close friend of his father .

Thank You Ma’am : Langston Hughes

1 . The lady picked up the boy from the street by holding his

            A. trousers         B. shirt front

            C. wrist               D. arm

2 . Mrs Jones gave the boy

           A. five cents        B. ten cents

           C.  five dollars     D. ten dollars

3 . The boy wanted to buy

            A. blue suit shoes  B. blue suede shoes

            C. black suede shoes D. black suit shoes

4 . Bending over the sink the boy , Roger , asked Mrs . Jones whether she

     A. was going to take him to jail

     B. was going to punish him

     C. was going to reward him

     D. was going to take care of him

5 . On entering her room Mrs . Jones asked Roger to

                  A. comb his hair       B. take rest for a while

                  C. eat dinner              D. wash his face

ANSWER : 1 . shirt front 2 . ten dollars 3 . blue suede shoes 4 . was going to take him to joil

                    5 . wash his face

6 . What were there behind the screen in Mrs Jones ‘ room ?

Ans : There were a gas plate and an icebox behind the screen in Mrs Jones ‘ room .

7 . Why did Roger want to snatch the large purse of Mrs Jones ?

Ans : Roger wanted to snatch the large purse of Mrs Jones to buy a pair of blue suede shoes .

8 . Where did Roger fall on losing his balance ?

Ans : Roger fell on his back on the sidewalk , losing his balance .

9 . Where did Mrs Jones work ?

Ans : Mrs Jones worked in a hotel beauty – shop .

10 . According to Mrs Jones , how old was the boy ?

Ans : According to Mrs Jones , the boy was fourteen or fifteen years old .

11 . What was the full name of Mrs Jones ?

Ans : The full name of Mrs Jones was Mrs Luella Bates Washington Jones .

12 . What advice did Mrs. Jones give to Roger at the end of the story ?

Ans : Mrs. Jones advised Roger to behave himself .

13 . What did Mrs. Luella Jones ask the boy to pick up ?

Ans : Mrs. Luella Jones asked the boy to pick up her pocketbook .

14 . What shoes and jeans was Roger wearing ?

Ans : Roger was wearing tennis shoes and blue jeans .

15 . When and where did Roger and Mrs. Luella Bates Washington Jones meet ?

Ans : Roger and Mrs . Luella Bates Washington met on the open road at about eleven o’clock at night.

Three Questions : Leo Tolstoy

1 . The Tsar asked the hermit

                 A. two questions        B. three questions             

                 C. one question          D. four questions

2 . The bearded man was wounded by

               A. the Tsar’s son           B. the Tsar’s friend

               C. the Tsar himself       D. the Tsar’s bodyguard

3 . The hermit was

               A. tall and weak            B. short and weak

              C. frail and strong         D. frail and weak

4 . The hermit received none but

               A. Emperors                 B. Kings

               C. common folk          D. the Tsar

5 . The wounded man was actually

              A. enemy of the hermit      B. enemy of the Tsar   

              C. friend of the Tsar      D. disciple of the hermit

ANSWER : 1 . three questions 2 . the Tsar’s bodyguard 3 . frail and weak 4 .  common folk

                    5 . enemy of the Tsar

6 . Where did the Tsar fall asleep ?

Ans : The Tsar fell asleep on the threshold of the hermit’s cottage .

7 . What was the hermit doing when the Tsar came to visit him ?

Ans : The hermit was then digging the ground .

8 . Whom did the hermit receive ?

Ans : The hermit used to receive common people only.

9 . Why did the man want to take revenge ?

Ans . The man wanted to take revenge on the Tsar because the Tsar had executed his brother and seized his property .

10 . Which part of the body of the bearded man was injured in the story ‘ Three Questions ’ ?

Ans : There was a large wound in the man’s stomach.

11 . Where did the hermit In ‘ Three Questions ’ live ?

Ans : The hermit lived in a wood .

12 . Why did the Tsar put on simple cloth before meeting the hermit ?

Ans : Since the hermit received only common folk , the Tsar put on simple cloth like a common man , before meeting the hermit .

13 . How did the Tsar meet the hermit ?

Ans : Leaving both his horse and the body guard , the Tsar in simple clothes alone met the hermit in the wood .

14 . What was the hermit doing when the Tsar came to take leave of him ?

Ans : when the Tsar came to take leave of the hermit , he was sowing seed in the beds .

15 . What , according to the hermit , is the most important thing to do ?

Ans : According to the hermit , the most important thing to do is to do good to people around us .

On Killing a Tree : Gieve Patel

1 . ‘ Miniature boughs ‘ – The word ‘ boughs ’ means

               A. leaves                      B. roots

              C. branches                   D. stem

2 . The bark of the tree is described ‘ leprous ’ because

                 A. it is soft and smooth

                 B.  it is wounded by the knife

                 C. it is rough and has marks

                 D.  it is glossy and shining

3 . The root needs to be pulled out of the

                 A. firm soil                   B. anchoring earth

                 C. underground          D. firm earth

4 . The ‘curled green twigs’ rise from

                  A. the earth’s cave     B. the uprooted tree

                  C. close to the ground    D. the rough bark

5 . Green twigs that rise from close to the ground are

                 A. straight                    B. curled

                 C. crooked                   D. crinkled .

ANSWER : 1 . branches  2 . it is rough and hos marks 3 . anchoring earth 4 . close to the ground 

                     5 . curled

6 . What , according to Gieve Patel , is ‘ the most sensitive ’ part of a tree ?

Ans : According to Gieve Patel , root is the most sensitive part of a tree .

7 . “ Not so much pain will do it . . . ” What task does the word ‘ it ’ refer to ?

Ans : Here ‘ it ‘ refers to the killing of a tree .

8 . What scorch and choke the tree after it is pulled out ?

Ans : Sunlight and air scorch and choke the tree after it is pulled out .

9 . What does the phrase ‘ earth – cave ‘ refer to ?

Ans : When the roots are pulled out , the earth around the tree becomes hollow and it is referred to by the phrase ‘ earth – cave ’.

10 . From where would the curled green twigs rise ?

Ans : The curled green twigs would rise from close to the ground .

11 . How does a tree grow ?

Ans : A tree grows slowly by consuming the earth and absorbing sunlight , air and water for years .

12 . What causes the bark of a tree to bleed ?

Ans : Hacking and chopping cause the bark of a tree to bleed .

13 . Which part of the tree is the most sensitive , white and wet ?

Ans : The root of the tree is the most sensitive , white and Wet .

14 . ” Slowly consuming the earth ” – What does the expression ‘ consuming the earth ’ mean ?

Ans : The expression ‘ Slowly consuming the earth ’ means gradually taking nutrients from the earth .

15 . Where does the tree ‘ s strength lie ?

Ans : The strength of a tree lies in its roots , which keep it firmly fixed to the ground .

Asleep in the Valley : Arthur Rimbaud

1 . The smile of the soldier in the poem ‘ Asleep in the Valley ’ is

               A. gentle                    B. witty

               C. foolish                   D. cunning

2 . One hand of the soldier is on his

                 A. face               B. gun

                 C. breast           D. side

3 . The soldier ‘ s pillow is made of

                A. flowers             B. fern

                C. grass                D. leaves

4 . The marks of wound of the soldier are

                A. on his head         B. on his chest

               C. in his side             D. in his leg

5 . Nature is pleaded to keep the soldier

               A. pleasant                B. warm

               C. asleep                    D. peaceful

 ANSWER : 1 . gentle 2 . breast 3 . fern 4 . in his side 5 . worm

6 . What do the ‘ two red holes ’ in the poem ‘ Asleep in the Valley ‘ signify ?

Ans : The two red holes are two bullet wounds marked by  blood and the soldier has died from these wounds.

7 . Where are the feet of the soldier ?

Ans : The soldier’s feet are lying among the flowers.

8 . How does the stream look like in the poem ‘ Asleep in the Valley ?

Ans : In the poem ‘ Asleep in the valley ‘ , the stream looks like long strands of silver on the bright grass .

9 . Why does the poet ask Nature to keep the soldier warm ?

Ans : The poet fears that the soldier may catch cold and so , he asks Nature to keep him warm .

10 . Where does the stream leave ‘ long strands of silver ’?

Ans : The strearm leaves ‘ long strands of silver ’ on bright grass of the valley .

11 . What Is described as ‘gentle , without guile’ ?

Ans : The smile of the dead soldier lying in the valley is described as ‘ gentle , without guile ‘ .

12 . How does the poet bring out the innocence of the soldier in ‘ Asleep in the valley ’ ?

Ans : To bring out the innocence of the soldier , the poet compares the soldier’s smile with that of an infant and says both are equally gentle , pure and innocent .

13 . Why is the soldier pale ?

Ans : The soldier is pale because he is dead .

14 . Where does the stream leave ‘ long strands of silver ’?

Ans : In the small green valley , the stream leaves long strands of silver .

15 . Where does the soldier lie stretched ?

Ans : The soldier lies stretched in the heavy undergrowth of a small green valley .

Shall I Compare Thee to a Summer’s Day? : William Shakespeare

1 . ‘The eye of heaven’ in Shakespeare’s Sonnet No . 18’ refers to

              A. the sun                   B. the moon

              C. the poet                 D. the clouds

2 . The winds that blow in summer in Shakespeare’s ‘Sonnet 18’ are

              A. balmy                      B. weak

             C. hot                           D. rough

3 . The ‘darling buds’ are shaken by rough winds in

             A. March                      B. April

             C. May                          D. June

 4 . “… his gold complexion dimmed.” Here ‘his’ refers to

               A. the sun                    B. the sky

               B. poet’s friend           D. poet himself

ANSWER : 1. the sun 2 . rough 3 . May 4 . the sun

5 . What will make the beauty of the poet’s friend eternal ?

Ans :  The eternal lines of poetry will make the beauty of the  poet’s friend eternal .

6 . What shall death not brag in Shakespeare’s ‘Sonnet No . 18’ ?

Ans : Death will not brag about having the poet’s young friend in the shadow of death .

7 . How is the ‘gold complexion’ of the sun dimmed ?

Ans : When the sun goes behind the clouds , its ‘gold complexion’ is dimmed .

8 . “And summer’s lease hath all too short a date” -What is meant by ‘summer’s lease’ ?

Ans : Here ‘summer’s lease’ means the duration of summer which is very brief .

9 . What does ‘the eye of heaven’ refer to ?

Ans : ‘The eye of heaven’ refers to the sun .

10 . “So long lives this.” – What is referred to by the word ‘this’ ?

Ans : Here ‘this’ refers to the poem in which the beauty of the poet’s friend is captured .

11 . How long will the young man be remembered in Shakespeare’s Sonnet No. 18 ?

Ans : As long as Shakespeare’s Sonnet No . 18 is read , the young man will be remembered .

12 . What gives life to the poet’s friend in Shakespeare’s  Sonnet No . 18 ?

Ans : Shakespeare’s Sonnet No. 18 gives life to his friend .

13 . What shall death not brag about in Shakespeare’s poem ?

Ans : Death , according to the poet , will never brag of its omnipotence over his friend .

14 . What kind a poem is ‘shall I compare thee to a summer’s day’ ?

 Ans : ‘Shall । compare thee to a summer’s day’ is a Shakespearean sonnet .

The Poetry of Earth : John Keats

1 . The silence in ‘The Poetry of Earth’ has been wrought by

                 A. summer                     B. winter

                 C. frost                            D. rain

2 . The grasshopper is associated with the season

                   A. winter                         B. autumn

                   C. summer                     D. spring

3 . The birds hide in

                  A. shade of trees            B. shadow of trees       

                  C. cold trees                    D. cooling trees

4 . Nature’s changing course is

                 A. dimmed                       B. temperate

                 C. untrimmed                  D. lovely

5 . “… he takes the lead” — Who is ‘he’ ? He is the       

                A. Summer                       B. the Grasshopper

                C. the Cricket                   D. the poet

6 . Being tired , the Grasshopper rests beneath

                A. green hedge               B. bushes

                C. pleasant weed          D. grassy hills

ANSWER : 1 . frost 2 . summer 3 . Cooling trees

4 . untrimmed 5 .  the Grasshopper 6 . pleasant weed

7 . Who takes the lead in ‘summer luxury’ ?

Ans : The grasshopper takes the lead in ‘summer luxury’ .

8 . “… a voice will run” – Whose voice is referred to here ?

Ans : The grasshopper’s voice is referred to here .

9 . Who has ‘never done / with his delights’ ?

Ans : The grasshopper has ‘never done with his delights’ .

10 . Where do all the birds hide in Keats ‘The Poetry of Earth’ ?

Ans : In ‘The Poetry of Earth’ , all the birds hide in cooling trees .

11 . What might one hear on a lone , cold and silent winter evening ?

Ans : On a lone , cold and silent winter evening one might hear the cricket’s song .

12 . Where was the grasshopper seen in summer ?

Ans : In summer, the grasshopper was seen in the hedges of the new-mown meadow .

13 . Where does the Grasshopper rest ?

Ans : The Grasshopper rests under some pleasant weed .

14 . From where is the shrill song of the cricket heard in ‘The Poetry of Earth’ ?

Ans : The shrill song of the cricket is heard from the stove .

15 . What might one hear on a lone , cold and silent winter evening ?

Ans : On a lone , cold and silent winter evening , one might hear the Cricket’s song .

16 . Where do the birds hide when they are ‘faint with the hot sun’ ?

Ans : In Keats  sonnet , ‘The Poetry of Earth’ all the birds hide in the cooling shade of the trees .

The Proposal : Anton Chekhov

1. Lomov comes to Chubukov’s house

         A. to propose to his daughter

         B. like a good neighbour

         C. for a formal meeting

         D. to borrow money from Chubukov

2. The name of Natalya’s dog is

         A. Squeezer            B. Miranov

        C. Guess                  D. lvan

3. Chubukov is a

          A. landowner           B. lawyer

          C. merchant             D. physician

4. When Lomov arrived , Chubukov was surprised by his

           A. evening dress      B. palpitations

            C. shyness               D. impudence

5. Chubukov ordered Lomov to shut up or he would shoot him like a

           A. partridge                B. fox

           C. dog                          D. wolf

6. Natalya was shelling …….. for drying .

         A. beans                      B. peas

         C. barley                      D. meadows

7. Chubukov addresses Lomov as

         A. a devil                      B. a peasant

         C. an angel                  D. an angle

8. According to Natalya , they had lent Lomov their

          A. hunting dog            B. lands

          C. peasants                 D. threshing – machine

9 . Chubukov comments that Lomov’s have had in their family

           A. autocracy               B. lunacy

          C. hypocrisy                D. democracy

10 . Lomov’s aunt’s name is

             A. Natasha Vassilvitch     B. Natalya Stepnova

             C. Nastasya Mihailovna  D. Natalya Mihailovna

11 . Lomov went to his neighbour , Chubukov’s house   

            A. to borrow money          B. to settle a dispute       

            C. to give a marriage proposal

            D. to complain

12 . Lomov gave …….. to Mironov for his dog .

            A. 120 roubles              B. 125 roubles

            C. 25 roubles                D. 85 roubles

13 . The worst of Lomov’s physical problems is

             A. the way he sleeps      B. his palpitations

             C.  his headache              D.  his limp

14 . Chubukov said that Lomov’s younger aunt had run away with

             A. a hunter                    B. a drunkard

             C.  a count                    D. an architect

15 . Lomov wanted to remind Natalya that her dog was

               A. ugly                       B. old

               C. overshot               D. lame

16 . Natalya suggested that Lomov should not go after foxes but

                A. catch black beetles       B. go after horses

                C. shoot partridges           D. go to the doctor

ANSWER : 1. to propose to his daughter 2 . Squeezer

 3 . landowner 4 . evening dress 5 .  partridge

 6 . peas 7 . an angel 8 . threshing – machine

9 . lunacy 10 . Nastasya Mihailovna 11 . to give a marriage proposal 12 . 125 roubles 13 . the way he sleeps 14 . an architect 15 . overshot 16 . catch black beetles

Leave a Comment

error: Content is protected !!